Zweefalgen.

Zweefalgen zijn eencellige kleine waterplantjes die het voortreffelijk doen in onze siervijver, koivijver of visvijvers. Zweefalgen voeden zich met deeltjes die zich in de vijver bevinden en planten zich daar voort. Bij een grote hoeveelheid voedingsstoffen en voldoende zonlicht zullen ze zelfs de heldere vijver groen maken. Dit groene vijver water kan zelfs zo diep groen van kleur zijn dat het zelfs ondoorzichtig wordt. De zweefalgen vormen als het ware een groene soep in de vijver.

zweefalgen onder microscoop


Hoe bestrijd ik zweefalgen?

Zweefalgen kun je op verschillende manieren bestrijden. Je kunt algen bestrijden door ze te behandelen met een anti algenmiddel of ze met UV licht te bestralen. Bestralen met UV licht kun je met een u.v. unit of dompel uvc. Dit u.v. licht beschadigd de celmembranen van de algen en vernietigd ze op een effectieve manier. Eén van de meest toegepast methodes is wel het toevoegen van een anti algenmiddel, een algenpoeder, zeg maar. Dit algenpoeder dood de algen en zorgt ervoor dat zweefalgen ook niet makkelijk terug keren in de vijver (of koivijver). Algenpoeders zijn er in de biologische vorm maar ook zijn er algenpoeders op chemische basis. Zelfs op basis van zware metalen.


Hoe verwijder ik zweefalgen?

Zweefalgen verwijder je door ze te scheiden van het vijverwater. Dit kun je doen middels een voorfilter, bijvoorbeeld één in de vorm van een zeef. Een veelgebruikt voorfilter is de compactsieve. Kijk maar eens op www.compactsieve.nl

Zweefalgen kun je ook verwijderen door ze af te vangen middels een goed ingericht vijverfilter. Vijverfilters raken echter snel verstopt door de zweefalgen. Het kan echter wel.


Hoe filter ik zweefalgen uit het water?

Zweefalgen uit je vijverwater filteren kan zoals hierboven al is aangegeven, d.m.v. een voorfilter. Zoals vermeld is de Compactsieve er 1 van. Maar ook de Ultrasieve, Midisieve of sieve van b.v. Filtreco. Wat belangrijk is om te weten aan het filteren van zweefalgen is dat mechanische filtering bijna niet mogelijk is aangezien zweefalgen uiterst klein zijn van afmeting. Zweefalgen zijn microscopisch klein en de baby algjes kun je zo wie zo al niet verwijderen middels zeef of iets dergelijks. Het filteren van zweefalgen is dus in mindere mate een goede oplossing voor jouw algprobleem.


Anti algenmiddel.

Anti algenmiddeltjes zoals algenpoeder zijn er in verschillende samenstellingen verkrijgbaar. Ze verschillen van werking naarmate de samenstelling van het algenmiddel veranderd. Ook de afmeting van de verpakking zegt niets over de werking van het product. Kleine hoeveelheden kunnen vaak effectiever zijn dan grote hoeveelheden anti algenmiddeltjes. Een 100 % veilig anti algen middel is b.v. Bactosolution 2. Je vind deze op onze website: www.daru-koi.com of vul het formulier in voor het geval je een vraag hebt over anti algenmiddeltjes of over zweefalgen in het algemeen.

last van zweefalgen


Algenpoeder en zware metalen.

Algenpoeders zijn er in verschillende vormen:

  • Op basis van chemische samenstelling
  • Op basis van zware metalen
  • Op basis van 100% natuurlijke producten.

Zware metalen zoals kopersulfide (koper) dient men wel altijd te mijden. Koper is in deze de meest agressieve van de zware metalen. Zinkoxide is daarentegen een mildere vorm van anti zweefalgen behandeling. Het kan, bij een juiste dosering en niet te frequent, niet zo veel kwaad. Algenpoeders op basis van chemische samenstelling worden ook veel verkocht en toegepast. Algenpoeders die op basis van chemische samenstelling werken zijn minder slecht dan zware metalen maar vaak net zo effectief. Anti algen middelen op basis van natuurlijke producten werken vaak in iets mindere mate en doen er ook langer over voordat er zichtbaar iets gebeurt.


Zweefalgen in de vijver.

Zweefalgen in de vijver zijn soms ook een welkome gast. Ze breken stoffen af en zorgen ervoor dat sommige voedingsstoffen uit de vijver verdwijnen. Deze voedingsstoffen zouden anders voor een explosie van draadalgen kunnen veroorzaken. Je ziet dus dat als je zweefalgen bestrijd en verwijderd met een u.v. unit of dompel u.v.c. dat draadalgen weer kans zien om te groeien. Draadalgen en zweefalgen zie je niet vaak samen in één vijver.


Heldere vijver.

Een heldere vijver. Wie wil er nou geen heldere vijver? Wanneer is een vijver echt helder? De helderheid van een vijver of koi vijver bepaal je zelf. Als je het toelaatbaar vindt dat de vijver iet wat minder helder is, maak je hier niet druk over. Vaak is een te heldere vijver minder gezond voor de vissen. Vissen gedijen beter in een wat minder heldere vijver. Als het zicht minder is in de vijver zullen vissen zich meer op ,,hun gemak’’ voelen. In de koiponds in Japan zwemmen ze in donker soms gifgroen vijverwater. Hier komen de meest prachtige juweeltjes tevoorschijn.

heldere vijver, geen zweefalgen

Soorten algen in de vijver.

Er zijn zoals hierboven al vermeld twee verschillende hoofd soorten algen. De draadalgen en de zweefalgen. Beide algen kun je goed bestrijden met u.v. licht of algenpoeders. Beide algensoorten zijn weer onder te verdelen in allerlei benamingen/types algen die ieder hun Latijnse benaming hebben. Voor het begrip welke algen soorten er zijn is dit voor de vijvers in Nederland minder van belang.


Algen in de vijver. Wat te doen?

Heb je last van algen in de vijver? Draad- of zweefalgen? Wat kun je hier aan doen. We hebben een aantal oplossingen voor je op een rijtje gezet. Hierbij onze samenvatting:

1. Heb je last van zweefalgen, check dan of je doorstroomsnelheid van je vijverwater voldoende hoog is. Dus de snelheid waarmee je vijverwater de vijverlamp passeert.

2. Zweefalgen. Controleer je vijverwater kwaliteit. Een te hoog gehalte aan nitraat kan een oorzaak zijn.

3. Zweefalgen. Hoeveel zonuren heeft de vijver. Een vijver mag niet te lang in de zon staan en moet voldoende uren in de schaduw liggen.

4. Zweefalgen. Ververs voldoende water zodat fosfor, nitraat en andere stoffen in een niet te hoge concentratie aanwezig zijn.

5. Zweefalgen. Last van troebeling in het water? Vervuiling in een te hoge mate kan tevens een oorzaak van algen zijn. Ververs op tijd.

6. Check of je systeem niet uitgevallen is of dat alles nog goed werkt. U.v. unit, vijverpomp, vijverfilter!

7. Last draadalgen en wil je deze vervelende draadalgen verwijderen? Vele omstandigheden waarbij je last kunt krijgen van zweefalgen gelden ook bij draadalgen. Controleer onze samenvatting.

8. Heb je de uv vervanglamp op tijd vernieuwd? Een nieuwe vervanglamp moet je om de ca. 8000 branduren vervangen. Ongeveer een seizoen zeg maar. Een amalgaan lamp gaat echter langer mee.


goede beluchting is noodzakelijk tegen zweefalgen

Ik heb een algenprobleem.

Algenproblemen kunnen door verschillende factoren ontstaan. Op onze nevenwebsite vertellen we je er graag meer over. www.algprobleem.nl