Zweefalgen verwijderen

Zweefalgen uit de vijver verwijderen?

Zweefalgen uit je vijver verwijderen kun je op verschillende manieren doen. Je kunt zweefalgen verwijderen door:

  • Deze mechanisch te verwijderen.
  • Zweefalgen verwijderen door de vijverwaterkwaliteit te verbeteren.(zweefalgen bestrijden)
  • Zweefalgen bestrijden/verwijderen met U.V. licht.


Zweefalgen mechanisch uit je vijver verwijderen.

Zweefalgen mechanisch uit je vijver verwijderen wil zeggen dat je niets aan de waterkwaliteit veranderd maar enkel en alleen de algen uit het water haalt. Dus middels een trommelfilter, zeefbocht of biologisch filter.

  • Trommelfilter. Een trommelfilter is niets anders dan een extreem goed filterend voorfilter. Met een trommelfilter haal je tot wel 20 micron vervuiling uit het vijverwater.
  • Zeefbocht. Een zeefbocht in de vorm van een pompgevoede of gravity sieve is een voorfilter die vervuiling uit het vijverwater haalt.
  • Biologisch filter. Een biologisch filter is van nature een filter wat alleen gericht is op, zoals de naam al zegt, biologische filtering van het vijverwater. Naast deze biologische werking vangt het ook algendeeltjes af. Nadeel van dee manier is dat het filter vaak schoongemaakt moet worden.


Zweefalgen bestrijden door de vijverwaterkwaliteit te verbeteren.

Zweefalgen bestrijden kan door middel van de vijverwaterkwaliteit te verbeteren. Hoe kun je dit doen? De vijverwaterkwaliteit verbeteren betekent eigenlijk dat je er voor gaat zorgen dat op natuurlijke wijze de zweefalgen worden verwijderd of in het geheel niet meer kunnen groeien. Zweefalgen in kleine mate aanwezig zorgen vaak ook niet voor overlast en zweefalgen zijn eigenlijk microscopische kleine plantjes die biologisch gezien alleen maar goed doen. Zweefalgen zorgen immers ook voor zuurstof in het water.


Hoe verbeter je de vijverwaterkwaliteit on zweefalgen te bestrijden en te verwijderen? Hieronder ons stappenplan.

  • Check de waterkwaliteit op PH, KH, nitriet en nitraat. Te grote schommelingen in PH kunnen algengroei als gevolg hebben. Zorg voor een goede KH waarde. Deze hardheid van het water is een must. De hardheid van het vijverwater kun je verhogen met vijverklei. Ook wel vijver clay genoemd. Te hoog nitriet gehalte? Vermoedelijk is er iets met het vijverfilter aan de hand. Nitraat te hoog? Het biologisch filter doet ,,zijn’’ ding maar het gevolg is een te hoog nitraat gehalte.
  • Nitraat gehalte te hoog in de vijver? Water verversen of anti nitraat middelen toevoegen. Nitraat is de laatste stap in het nitrificatie proces. Een logisch gevolg dus van een goed biologisch werkend filter.
  • De vijver krijgt te veel zonuren. Zweefalgen groeien naarmate de vijver meer of minder ,,in de zon’’ ligt. Afdekken middels een schaduwdoek kan helpen om de algengroei te verminderen.
  • De oppervlakte van de vijver is in verhouding tot de diepte niet goed. Een te groot oppervlakte van de vijver kan ervoor zorgen dat er relatief gezien te veel regenwater in komt. Dit is slecht voor de PH waarde.
  • Je hebt wel een goede uv unit maar er stroomt te weinig water doorheen. UV licht is een spectrum van licht waar zweefalgen niet tegen kunnen. Het welbekende blauwe licht. Het UV licht breekt de celmembraan af en hierdoor gaat de alg dood.
  • Heb je wel een goede UV unit? Om leidraad voor de hoeveelheid UV licht wat je nodig hebt is in een vijver met koi ongeveer 4 x de hoeveelheid water in m3. Dus een vijver van 10 m3 heeft 40 watt UV nodig. E.e.a. natuurlijk afhankelijk van factoren zoals; voer, koi, zonlicht en filter.
  • Zuurstof gehalte. Een goede beluchting van de vijver zorgt voor een goed zuurstof gehalte wat zweefalgen kan voorkomen. De rimpeling in het vijverwater oppervlak breekt de zonnestralen wat ook weer kan schelen.


Zweefalgen bestrijden en verwijderen met U.V. licht.

U.V. licht, voluit ultraviolet licht, is licht dat de celmembraan van de algen kapot maakt. Hierdoor sterft de alg af en wordt deze door het filter verwijderd. Dit uv licht creeer je met een uv unit. In deze unit zit een vervanglamp welke in contact staat met een trafo. De trafo stuurt de lamp aan. Vaak zit de vervanglamp in een unit maar hij kan ook in een glazen behuizing (kwartsglas) zitten zonder kunststof of RVS behuizing. Dit noemen ze een dompel u.v. ofwel dompel u.v.c.


Waar moet je rekening mee houden als je werkt met een UV unit of Dompel uvc?

Zorg ervoor dat de lamp sterk genoeg is. Vaak houdt men 4 watt per m3 vijverwater aan. Ook de doorstroomsnelheid door de unit is belangrijk. Houdt rekening met het feit dat vijverwater 1 keer per 2 uur rond gepompt dient te worden door of langs de uv vervanglamp.

Zweefalgen en draadalgen verwijderen uit de vijver.

Vele problemen in de vijver als het gaat over het last hebben van algen hebeen veelal betrekking op zweefalgen of draadalgen. Hardnekkige algen kunnen voor veel problemen zorgen.


heldere vijver zonder zweefalg

tot op de bodem kijken. Zonder zweefalgen. Helder vijverwater zonder zweefalgen is wat iedereen wel wil.


organisch afval kan voor algen explosies zorgen.

Houdt de vijver schoon. organisch afval zoals blad etc. kan voor veel problemen zorgen.


anti algen poeder

Er zijn veel middeltjes tegen zweefalgen verkrijgbaar. Op onze site staan er meerdere.